5 tips voor duurzaam shoppen

by Berden Fashion

Heb jij zin om lekker een dagje te gaan shoppen in een mooie stad en zoveel mogelijk toffe items te kopen? Dat snappen wij natuurlijk helemaal, maar helaas is de modebranche na olie de meest vervuilende branche. Wij willen jou daarom graag wat tips geven over hoe jij toch een paar gave schoenen kan kopen, alleen dan op een bewuste manier. Duurzaam shoppen is namelijk nog steeds ontzettend leuk! Tegenwoordig wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan duurzaamheid en milieu besteed. Het wordt tijd dat wij met zijn allen actie gaan ondernemen en samen het milieu gaan verbeteren. Lees dus snel verder voor wat jij kan doen om een steentje bij te dragen.

#1 Online shoppen

Online winkelen is uiteraard supersnel en makkelijk. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek item, gaat dit vaak makkelijker via het internet dan in de winkels. Toch brengt online shoppen ook nadelen met zich mee. Via het internet is het namelijk moeilijk inschatten of een product groot of klein valt. Een makkelijke oplossing is; twee maten bestellen. Het probleem hiervan is dat je minimaal één item zult retourneren, wat voor meer CO2-uitstoot zorgt. Om onnodige kilometers te voorkomen, hebben wij een paar tips voor jou: 

  • Bekijk goed het maatadvies en de productomschrijving. Op deze manier heb je meer inzicht over hoe een bepaald kledingstuk zal vallen. Zo hoef je niet twee maten te bestellen en dit scheelt een retour.
  • Haal bestellingen lopend of met de fiets op bij het afhaalpunt. Wil je jouw pakketje toch liever thuis bezorgd hebben? Zorg er dan voor dat er altijd iemand thuis is. Zo hoeft de postbode niet twee keer dezelfde route te rijden.

#2 Offline shoppen

Ga jij een dagje lekker winkelen? Dan is het uiteraard superhandig om met de auto naar een leuke stad te rijden, maar dit zorgt voor een hoop (onnodige) CO2-uitstoot en dus een negatieve impact op het milieu. Onze tip is om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te gaan of lokaal te gaan winkelen. Ontdek wat voor leuke winkels er bij jou in de buurt zitten. Vaak kom je de leukste boutiques tegen! Of bekijk uiteraard of één van onze Berden winkels bij jou in de buurt zit.

TIP: Wil jij extra bewust bezig zijn? Koop dan geen tassen meer bij de winkel, maar neem je eigen tas mee. 

#3 Kleding wassen

Met de hand kleding wassen is natuurlijk het milieuvriendelijkst, maar wij begrijpen helemaal dat daar niet altijd de tijd voor is. Vandaar dat wij een aantal tips hebben voor het bewuster wassen van kleding. Ten eerste, raden wij aan om zo veel mogelijk koud te wassen. Dit bespaart enorm veel energie. Ook is het wassen op Eco Stand een stuk zuiniger. Daarnaast raden wij je aan om je wastrommel zo vol mogelijk te stoppen en de capaciteit goed te benutten. Tot slot is het gebruiken van waszakjes ook een duurzame keuze. Dit voorkomt namelijk dat er bepaalde schadelijke deeltjes in het water terecht komen tijdens een wasbeurt.

#4 Bekijk het label

Zowel online als offline kun jij ook duurzamere keuzes maken. Kies voor duurzame labels die geen schadelijke producten gebruiken en milieuvriendelijk produceren. Vaak staan er keurmerken op labels. Op deze manier zie jij makkelijk of jouw kledingstuk wel of geen schade veroorzaakt aan het milieu. Denk dus niet alleen aan hoe je winkelt, maar ook wat en waar je winkelt. Ook wij hebben een aantal bewuste merken in onze winkels.

#5 Wegdoen, niet weggooien

Heb jij kleding die je niet meer draagt? Gooi deze dan niet weg. Wanneer jouw kleding nog in goede staat is, kun jij deze een tweede leven geven. Ook wij willen tweedehandskleren graag stimuleren. In samenwerking met kringloopwinkel Het Goed geven wij jouw kleding een tweede leven. In ruil daarvoor ontvang jij een waardebon ter waarde van €5,-. Wil jij meer informatie over deze actie of ben je benieuwd wat wij al doen voor een beter milieu? Klik hier

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer