Jeans maten omrekenen – Welke maat broek heb ik?

by Berden Fashion

Hoe weet ik welke jeans maat ik moet hebben?

Een broek kopen is niet altijd even makkelijk. Bijna elk merk gebruikt wel andere maten. Bij de één zie je S, M, L, en bij de volgende kom je 36, 38, 40, etc tegen. Nu kennen de meesten van ons deze maten waarschijnlijk wel en welke we nodig hebben. Maar wanneer je een jeans gaat kopen kan het net iets ingewikkelder worden. Heb jij geen idee welke jeansmaat jij precies nodig hebt? Wij helpen je in deze blog bij het berekenen van de juiste maat, zodat je nooit meer de verkeerde bestelt!

Bij de meeste spijkerbroeken wordt de maat uitgedrukt met twee cijfers. Bijvoorbeeld 32/34 of 28/30. Bij deze maten staat het eerste getal voor de wijdte en het tweede getal voor de lengte. Bij een aantal merken wordt dit omgedraaid, maar de makkelijkste manier om erachter te komen welk cijfer wat is, is om te kijken naar de letters W (wijdte) en L (lengte) die er vaak bij genoemd staan.

Maten opmeten

Wanneer je weet hoe deze jeansmaten in elkaar zitten, is het erg makkelijk om de juiste maat voor jezelf te vinden. Deze maatvoering maakt gebruik van omtrek- en lengte maten in inches. Om jouw maat op te meten en uit te rekenen volg  je heel simpel de volgende stappen:

 1. Taille
  Om de wijdte maat te berekenen, begin je als eerste met het opmeten van je taille. Dit is het smalste gedeelte van je middel. Zorg dat je het meetlint niet te straks trekt, maar gewoon aansluit op je huid zonder dat het erin duwt. Veel meetlinten hebben de afmetingen in inches erop staan. Heb je alleen centimeters, kun je deze makkelijk omrekenen naar inches met onderstaande maattabel.
  
 2. Heupen
  Als volgende ga je de heupen meten. Dit gaat op dezelfde manier als de taille, maar in dit geval zoek je het breedste gedeelte op. Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar. Plaats het meetlint op je billen en haal het horizontaal naar voren. Let ook hier weer op dat je het meetlint niet te strak aantrekt.
  
 3. Binnenbeenlengte
  Als laatste meet je de binnenbeenlengte op. Dit is de afmeting vanaf je lies tot aan je enkel. Dit bepaalt de lengte van de broek.
jeans_opmeten

Omrekenen cm naar inches

Als je jouw taille, heupen en binnenbeenlengte in centimeters hebt opgemeten, moet je nog even omrekenen naar inches. Een inch staat gelijk aan 2,54 cm. Je kunt dit dus makkelijk met een rekenmachine uitrekenen, maar om het extra makkelijk te maken kun je ook gebruik maken van onderstaande maattabel. Pak de maat die gemiddeld het meest overeenkomt met zowel je taille als je heupen. Je zult dus een kleine inschatting moeten maken in het begin. 

jeans
jeans
jeans

Maattabel dames

maattabel
maattabel
maattabel
jeans
jeans
jeans

Maattabel heren

maattabel
maattabel

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer