BH maat opmeten en berekenen – zo doe je dat

by Berden Fashion

Het dragen van de juiste maat BH heeft een grote invloed op je lichaam. Het draagt veel comfortabeler dan een BH die niet goed zit, dat spreekt voor zich. Maar wist je dat het invloed heeft op je algemene lichaamshouding en dat het hoofd-, rug- en nekpijn kan voorkomen? 

Maar hoe vind je nou precies de juiste maat BH voor jezelf? Zeker nu we nog afstand van elkaar moeten houden, kun je niet even naar de winkel gaan om je op te laten meten. Gelukkig kun je dit ook zelf doen. In deze blog geven we wat handige tips die je helpen bij het vinden van de juiste BH maat voor jou!

Jezelf opmeten

Om een basis te creëren van welke maat je nodig hebt, kun je het beste beginnen met jezelf opmeten. Zorg dat je op het moment van meten een normale, niet voorgevormde BH draagt. Een push-up BH kan bijvoorbeeld a ervoor zorgen dat je niet de juiste maat opmeet. Een simpele BH is daarom het beste om te dragen. 

Ga als volgt te werk:

  1. Je begint met het opmeten van de onderwijdte. Dit is de omvang direct onder de borsten. Dit is waar de band van je BH zit en is erg belangrijk bij het geven van ondersteuning. Je mag het meetlint daarom ook best wel strak aantrekken, maar let op dat je het meetlint niet te hard in je huid drukt.
  2. Als volgende meet je de borstomtrek. Dit is het volste gedeelte van je borsten. Houdt het meetlint onder je oksels en trek het losjes om de borsten heen. Hier is het belangrijk dat je het meetlint niet te strak aantrekt. Het zit te strak wanneer je de borsten vervormd of indrukt met het meetlint.

Wist je dat: Het is goed om jezelf om de zoveel tijd een keer opnieuw op te meten. Je lichaam verandert je hele leven door, dus de maat die jou 2 jaar geleden perfect paste, kan vandaag niet meer de juiste voor je zijn.

Maattabel

Op basis van de maten die je hebt opgemeten bepaal je als eerste de omtrekmaat met onderstaande maattabel. De afmetingen staan allemaal aangegeven in centimeters.

65707580859095100105110
63-6768-7273-7778-8283-8788-9293-9798-102103-107108-112

Zodra je de omtrek hebt bepaald, kijk je in de volgende maattabel welke borstomtrek het meest overeenkomt met wat jij hebt opgemeten. 

tabel

BH’s passen

Nu is bovenstaande maattabel een algemene maattabel die als richtlijn kan bieden. Elk merk en elk BH model valt anders. Geen BH is hetzelfde. Dat betekent dus dat de maat die je hierboven hebt berekend mogelijk niet meteen zal kloppen bij elke BH die je aanschaft. 

Zodra je een BH gaat passen en je wilt zeker weten dat deze past, dan zijn er een aantal handige tips om op te letten:

  • Wanneer je een BH voor het eerst draagt moet deze goed zitten wanneer je hem sluit op de eerste haakjes. Dus op de loste stand. Dit is belangrijk omdat een BH tijdens het dragen ruimer gaat zitten. Wanneer dit gebeurt kun je de BH een standje strakker vastmaken om de optimale steun te behouden.
  • Wist je dat je de pasvorm het beste kunt beoordelen met je kleding aan? Draag tijdens het passen van je nieuwe BH een strak T-shirt. Deze laat vaak meteen zien of een BH goed zit of niet.
  • Schuif 2 vingers onder de band van het achterpand. Passen er geen 2 vingers onder, dan is de omvang te straks. Als je met 2 vingers nog ruimte over hebt, dan is de omvang te ruim. Let er ook op dat de achterkant niet omhoog trekt tijdens het dragen. Als dit gebeurt, verlies je namelijk alle steun aan de voorkant en kan ervoor zorgen dat ook de beugels niet goed zitten.
  • De cups moeten netjes aansluiten op je borsten. Wanneer je borsten knellen en uitsteken aan de boven- en/of zijkant, kan het betekenen dat de cup te klein is of dat het specifieke model niet bij jouw figuur past. Wanneer je ruimte over hebt in de cups, dan is deze waarschijnlijk te klein of ook niet geschikt voor jouw figuur.
  • Wanneer je in de winkel aan het passen bent, probeer dan eens een aantal verschillende merken en modellen uit. Elk merk valt anders qua maat en daarnaast is het ook goed om te ontdekken of een ander model BH misschien toch net wat beter staat en zit dan degene die je al jaren draagt.
bh
bh
bh
Shop jouw favoriete bh nu >

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer