De boordmaat van een overhemd meten

by Berden Fashion

Erg vervelend wanneer je een overhemd bezorgd krijgt die toch te groot of te klein is. Met name wanneer je van plan bent om een stropdas te dragen. Maak je geen zorgen wanneer je nog niet zo goed weet hoe je de boordmaat moet meten, wij helpen je hier graag bij!

Wat is een boordmaat?

Je boordmaat is de maat van de boord van een overhemd, gemeten aan de binnenkant. In feite meet je dus de omtrek van je nek, aangezien het overhemd hier omheen moet vallen en de boord goed aan moet sluiten wanneer je een stropdas draagt.

Waarom is het belangrijk om je boordmaat te meten?

Het is ontzettend belangrijk om je boordmaat te meten om een passend overhemd te vinden. Dit heeft te maken met het feit dat in de meeste gevallen de maat van een overhemd wordt bepaald op basis van de boordmaat. Een overhemd op maat zit comfortabel en staat je ook het beste. Wanneer de mouwen te kort of te lang zijn kan het overhemd al gauw in de weg zitten. Wanneer het overhemd te groot is ziet het er slordig uit. Een te kort overhemd schiet gemakkelijk uit je broek en dat is natuurlijk niet fijn. 

Halsomtrek opmeten

Er zijn twee verschillende methodes om de boordmaat te meten. Methode 1 is met behulp van een meetlint om de hals. Deze meet je door het meetlint om het breedste gedeelte van de nek te leggen, net onder de adamsappel in dit geval. Daarna plaats je je vinger tussen het meetlint en je nek. Uiteindelijk kun je via een spiegel precies de maat lezen. Bij de boordmaat rond je altijd af naar boven. Wanneer je hals een omtrek heeft tussen de 39 en 40 centimeter, dan is de boordmaat 40 centimeter.

In plaats van het meten van de boordmaat om de hals kun je het ook via een andere methode doen. Hiervoor is het noodzakelijk om een overhemd uit de kast te pakken dat goed zit. Bekijk vervolgens de boord, als het goed is zit er een labeltje met een cijfer in de boord. Dit is de boordmaat. Mocht het zo zijn dat er geen label in het overhemd zit, dan is er nog de mogelijkheid om met behulp van een meetlint de omvang van de boord te meten. Hierbij moet je opletten dat je het aan de binnenkant meet. 

Borst en taille omvang

Tegenwoordig is het niet enkel de boordmaat meer wat belangrijk is om te meten. Vroeger was het zo dat de boordmaat het enige was dat je nodig had. Dit had namelijk te maken met het feit dat er maar één pasvorm bestond: regular fit. Dat is nu flink veranderd, merken zijn in de loop der tijd namelijk verschillende pasvormen gaan gebruiken, zoals slim fit, modern fit en classic fit.  

Borstomvang meten

De borstomvang meet je op het breedste gedeelte. Dit is onder de oksels. Wanneer je een overhemd draagt wil je natuurlijk wel vrij kunnen bewegen, om deze reden is het belangrijk om niet te strak te meten.

Tailleomvang meten

De tailleomvang kun je meten door rechtop te staan. Vervolgens leg je het meetlint tussen de onderste rib en de bovenkant je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel. Het is hierbij belangrijk dat je niet je buik inhoudt, want dan bestaat er namelijk de kans dat het overhemd te strak gaat zitten rond deze plek. Ook bij het meten van de taille geldt de regel om het meetlint niet te strak aan te trekken. 

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer