Zo is Berden bewust bezig!

by Simone Sijbers

Bij Berden werken we al jaren aan het maken van (milieu)bewuste stappen. Op deze manier willen wij een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Het maken van keuzes die een positieve invloed hebben op onze omgeving en ook op onszelf. Sommige initiatieven zijn al een paar jaar zeer succesvol en sommige projecten zijn nog een work in progress. Een ding is zeker: Bij Berden zijn we trots op de groene bijdrage die wij kunnen leveren. 

Wat voor bewuste keuzes maakt Berden zoal? Wij hebben hier een aantal van onze projecten op een rijtje gezet.

Samenwerking met Het Goed

Berden is trots op de samenwerking die we al enkele jaren hebben met Het Goed. Deze kringloopwinkel geeft jouw oude kleding een tweede leven. Want als het er nog prima uitziet, waarom zou je het dan weggooien? Vraag in een van de winkels van Berden om de speciale zak en vul deze met kleren die je niet meer draagt. Deze lever je vervolgens weer in bij Berden. Wij zorgen ervoor dat jouw kleding bij de kringloopwinkel terecht komt. Als bedankje krijg je een Berden cadeaubon t.w.v. €5,-. Deze actie loopt het hele jaar door.

Plastic tassen

Bij Berden maken we gebruik van plastic tassen. Slecht voor het milieu denk je misschien, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. 

Uit een onderzoek van Radar is gebleken dat herbruikbare plastic zakken een lager impact op het milieu hebben dan papieren of katoenen tassen. Hoe kan dat nou? Het is eigenlijk best simpel. 

Papieren tassen gaan snel stuk en worden hierdoor vaak na 1 keer gebruiken al weggegooid. Katoenen tassen zijn stevig en kun je dus langere tijd te gebruiken. Echter heeft de productie van een katoenen tas een grotere impact op het milieu ten opzichte van de productie van een plastic tas. Volgens het onderzoek moet je de tas ongeveer 75 keer gebruiken om deze impact af te laten nemen, waar een plastic tas slechts 10 keer hergebruikt hoeft te worden voor hetzelfde effect. De plastic zakken van Berden zijn van stevige kwaliteit waardoor je ze met gemak meerdere keren opnieuw kunt gebruiken.

Is jouw plastic tas kapot? Gooi deze dan in de afvalbak, zodat het niet in de natuur terecht komt. Dat maakt ook al een groot verschil!

Zonnepanelen & Ledverlichting 

Bij Berden zijn momenteel al twee panden geheel voorzien van zonnepanelen. Dit gaat de komende jaren verder uitgebreid worden, met als doel om in 2025 alle Berden panden van zonnepanelen te voorzien.

Daarnaast zijn we ook erg zuinig met de stroom die we verbruiken. Zo zijn de lampen in al onze winkels al vervangen voor LED lampen. Led verlichting verbruikt minder energie ten opzichte van andere lampen. Helemaal energieneutraal is nog een uitdaging, maar we doen absoluut ons best! Door deze bewuste keuze hopen wij ons energieverbruik in ieder geval zo laag mogelijk te houden.

Berden voorjaarsloop

Bewust bezig zijn is niet alleen van toepassing op je omgeving. Bewust bezig zijn met je eigen gezondheid is ook van groot belang. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door regelmatig te gaan wandelen of hardlopen. Berden zet zich hier graag voor in door ieder jaar de voorjaarsloop te organiseren. Sport, gezondheid, welzijn en enthousiasme zijn belangrijke drijfveren. Zo brengen we de samenleving op een sportieve manier bij elkaar.

De Berden voorjaarsloop is toegankelijk voor alle leeftijden. Je kunt namelijk kiezen tussen hardlopen of wandelen en verschillende afstanden. 

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer