Zo werkt een strijkvrij overhemd

by Berden Fashion

Een overhemd dat zo makkelijk in onderhoud is, dat je hem direct van de waslijn kan trekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kreukels. Dat is wat strijkvrije overhemden zo fijn maakt. Nooit meer je overhemden te hoeven strijken. Maar zorgt ervoor dat deze overhemden zo kreukvrij blijven? 

Anti-kreuk behandelingen

Een overhemd wordt op verschillende manieren strijkvrij gemaakt. Goedkope merken maken vaak gebruik van een ammonia bad, waar het materiaal in ondergedompeld wordt. Een andere methode is het gebruik van synthetisch draad dat in de stof meegeweven wordt, waardoor het soepeler wordt en kreukels makkelijk verdwijnen.  

Grote en dure merken zoals bijvoorbeeld OLYMP en Seidensticker, maken veel gebruik van hun eigen gepatenteerde methode, waar de katoenvezels of de geweven katoen behandeld wordt met een speciale coating die ervoor zorgt dat het overhemd strijkvrij blijft. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van speciale stoffen, omdat deze van nature minder snel kreuken. Het gaat dan specifiek over de manier waarop de stof geweven is. Een aantal voorbeelden zijn twill, visgraat en 2-ply katoen.

Voordelen

Een strijkvrij overhemd heeft vanzelfsprekend een aantal duidelijke voordelen. Deze overhemden zijn makkelijk en het bespaart je ontzettend veel tijd omdat je niet meer hoeft te strijken. Ze zijn ideaal voor mensen die veel op reis zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken dat dit overhemd gekreukt uit je koffer komt. Zitten er toch wat lichte kreukels in? Dan is het vaak al voldoende als je het overhemd in de badkamer op een hangertje hangt terwijl je aan het douchen bent. De warme, vochtige lucht verdwijnen de kreukels vanzelf. 

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan een non-iron overhemd? Daar denkt iedereen natuurlijk anders over. Maar het zijn wel een aantal punten waar je tegenaan kunt lopen. Zo wordt er vaak gezegd dat strijkvrije overhemden die gemaakt zijn met een behandelde stof minder goed ademen Hierdoor kan de stof goedkoper of minder comfortabel aanvoelen. Dit is vooral het geval bij de goedkopere merken die de producten behandelen met ammonia. Daarnaast verliest een overhemd met ammonia behandeling na verloop van tijd de strijkvrije eigenschappen. Na ongeveer 20 wasbeurten is de ammonia verdwenen, waardoor de stof makkelijk kan kreuken. Dat is over het algemeen niet het geval bij de overhemden van duurdere merken. Deze blijven gemiddeld twee jaar strijkvrij. 

Een strijkvrij overhemd wassen en onderhouden

Om een anti-kreuk overhemd zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk dat je het op de juiste manier wast en droogt. Lees altijd het wasvoorschrift dat op het labeltje aan de binnenkant zit, de omschrijving die daarop staat past het beste bij het overhemd dat jij hebt. Over het algemeen is te heet wassen niet goed. Hierdoor verliest de stof haar natuurlijke rek en kan het krimpen. Non-iron overhemden kun je centrifugeren op een laag toerental. Hoe natter het overhemd, hoe minder kreukels je sowieso hebt. Haal het overhemd uit de wasmachine en sla het zo goed mogelijk uit en hang het op een kledinghanger. Wanneer je een overhemd opbergt is de beste keuze ook om deze op de hanger te laten in plaats van op te vouwen.

Ga je op reis en wil je wat overhemden in je koffer stoppen? Vouw je overhemden dan niet, maar rol ze op. Dit voorkomt eventuele vouwen. Op deze manier garandeer je ten alle tijde het perfecte kreukvrije overhemd en gaan ze ook een lange tijd mee.

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer