Een pak kopen – waar moet je op letten?

by Berden Fashion

Er komt een moment in je leven waarbij je een pak nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een bruiloft, een feestje of een sollicitatiegesprek. Een goed basis pak in je garderobe hebben is een must voor iedere man. Het is niet iets wat je dagelijks koopt en daarom is het belangrijk dat het wel goed bij je past. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een pak? Wij gaan het je uitleggen vandaag en geven je advies!

De kleur

Als je voor het eerst een pak gaat aanschaffen, is het slim om één van de basiskleuren te kiezen: donkerblauw, marineblauw, antraciet of middengrijs. Deze basiskleuren kun je het hele jaar door dragen en worden voor de meeste gelegenheden en werkomgevingen gebruikt. Zwart is eigenlijk een kleur die je het liefst zoveel mogelijk wilt vermijden bij het kopen van je eerste pak, aangezien het voor de meeste situaties te formeel is. Behalve bij een bruiloft of een begrafenis, daar kan het wel. 

Lichtere kleuren zijn vaak seizoensgebonden en worden minder vaak in de herfst en winter gedragen. Mocht je daarom een pak aanschaffen dat je op diverse momenten in het jaar kunt dragen, dan kun je beter voor een donkere kleur gaan. Dit geldt ook voor trendy kleuren en patronen, deze kunnen snel uit de mode raken. Als dit helemaal je stijl is, kies dan bijvoorbeeld voor een kleurrijke of opvallende das.

Ga voor de juiste fit

Iedereen is wel bekend met het maatsysteem van de maten S, M, en L. Bij pakken gaat dit toch net even iets anders. Hier heb je te maken met confectiematen. Dit is heel handig, want zo kunnen ze meerdere maten aanbieden. Deze maten starten bij maat 42. Hiermee wordt bedoeld dat de afstand tussen de schouderbladen 42 centimeter is. Naast confectiematen zijn er ook nog kwartmaten. Deze worden gebruikt als de schouderbreedte wel goed is, maar op een andere plek te strak zit, bijvoorbeeld bij je buik. Ze vallen op de schouders dus ook precies hetzelfde, maar zijn alleen net een paar centimeters korter en ruimer rond de taille. 

De jas

Het belangrijkste is dat de jas goed zit bij de schouders. Het moet goed aansluiten en mag niet kreuken. Als dat wel gebeurd is het een teken dat het te groot of te klein is. Een andere gemakkelijke manier om te weten of de jas goed zit, is door te kijken of de jas een soort ‘X’ vorm gaat maken, dan zit de jas dus te strak. Het kan natuurlijk ook te los zitten. Dit kun je testen door je vuist onder de jas te doen. Als dit heel gemakkelijk gaat dan zit de jas te los. 

De broek

Als je de juiste maat voor de jas hebt gevonden, wordt het tijd om naar de broek te kijken. Als je een broek gaat passen draag dan nette schoenen. Hierdoor weet je precies hoe de broek gaat vallen. De lengte van de broek moet eigenlijk zo vallen, dat de broekspijp net een beetje op de schoen valt. Let daarbij ook op hoe de broek valt bij de taille. Bij de meeste broeken kan de taille ook ingenomen worden of zelfs groter worden gemaakt. Nog een handige tip bij het passen van een broek is om even te gaan zitten. Zo kun je precies merken hoe comfortabel hij zit. 

Materiaal

Er zijn allerlei soorten stoffen: kasjmier, katoen, wol, linnen en synthetische stoffen zoals polyester. Zo is flanel geweldig voor koude dagen en linnen juist voor warme zomerdagen. De beste keuze voor je eerste pak is wol. Wat het echter een beetje ingewikkeld maakt, Is dat er verschillende soorten wol en wolmengsels zijn. Je hebt namelijk met zijde om het een beetje glans te geven, maar ook met kasjmier om het fijner en lichter te maken. Hierbij is voor je eerste pak de beste optie om voor een vier seizoenen wol te gaan. Simpelweg omdat je het in alle 4 de seizoenen kunt dragen.

Als laatst moet je aandacht besteden aan de details. De knopen en de kwaliteit van het stiksel is ook heel belangrijk. Probeer altijd de kleine details van dichtbij te bekijken. Zijn de knopen van plastic? Voelt het pak goed aan? Is het stiksel netjes of juist slordig? Dit zijn de kleine details die je na verloop van tijd gaat opmerken en irriteren. 

You may also like

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij je door naar ons cookiebeleid. Accepteren Lees meer